zaterdag 26 december 2015

A wonderful christmas movie

Ach, wie heeft er nou zin om zich druk te maken om foute E-nummers als het Kerst is. Al die kant en klare AH toetjes zaten er vast vol mee..maar het was te gezellig om me daar nu even druk over te maken. In 2016 ga ik wel verder met m'n zoektocht naar gezond eten.
Na alle buffetten en diners is het heerlijk om lekker op de bank te ploffen met een fijne film. Gisteravond keken we een gouwe ouwe uit 1951 of zoiets..in zwart-wit. Je moet hem echt gezien hebben, 't is een klassieker. Als je Netflix hebt, bof je, want ook daar is ie te vinden. Fijne avond!

zondag 20 december 2015

Help! Wat eet ik? E102

Snoepbanaantjes zijn soms onweerstaanbaar. Als zo'n zak eenmaal open is, is ie ook zo weer leeg. Maar na het bekijken van het ingrediëntenlijstje, blijft ie de volgende keer misschien toch wel in het winkelschap staan. De banaantjes bevatten namelijk E102, oftewel tartrazine. E102 is een gele kleurstof die ook voorkomt in mosterd, frisdranken, vla, custard, vruchtenkwark, chips, borrelnoten en zelfs oogschaduw. Uit onderzoek is gebleken dat deze kleurstof tot hyperactiviteit kan leiden bij kinderen! 
Samen met vijf andere E-nummers vormt E102 een groep van 6 azokleurstoffen, die ook wel de 'Southampton six' genoemd worden. Deze kleurstoffen zouden, volgens een studie van de Universiteit van Southampton, voor de gezondheid van kinderen nadelig kunnen zijn. 
Deze kleurstoffen moeten sinds juli 2010 voorzien zijn van een waarschuwing op de verpakking. 
Op deze site van Foodwatch is meer info te vinden.