dinsdag 4 februari 2014

Eten zonder pakjes en zakjes..op verkenning

Hoe verander je een eetpatroon? Waar begin je als je 3 kids hebt, plus een baan (en man), en als je vaak moe bent? (Zucht) (...en als je verslaafd bent aan snoep, koekjes en chips, eigenlijk aan alles wat slecht voor je is..)

Via de groep 'puur eten' op Facebook leer ik beetje bij beetje hoe slecht voedsel voor je kan zijn. Maar ook..hoe goed je je door voedsel kan voelen. Gek, eigenlijk wist ik dat al. Waarom let ik dan niet beter op alles wat ik in mijn mond prop stop? Het wordt toch de hoogste tijd om het anders te gaan doen!? ( o nee, zeg ik dat echt?)
Okee, om mijn eetpatroon te veranderen (en hopelijk ook af te vallen) begin ik eerst maar eens met een verkenning. laat ik de 'puur eten' pagina maar eens wat beter gaan bekijken. Het eerste wat ik lees is dit: Bouillonblokjes zijn niet alleen zout, er zitten vaak ook smaakversterkers, kleurstoffen en andere hulpstoffen in verwerkt.


Hmmm..had ik dat al niet eerder gehoord? O ja! Iemand met flinke hoofdpijnen  stopte met het eten van smaakversterkers (E621)..en heeft nooit meer hoofdpijn gehad..bizar hè, wat eten met je doet.

Les 1 wordt dus: stoppen met bouillonblokjes en potten bouillon..en zelf bouillon maken! Even een recept zoeken..ahaa..op deze blog van Dayenne is een lekker recept te vinden:
Ingrediënten (3 liter groentebouillon)

2 grote uien
1 knolselderij
6 stengels bleekselderij
2 preien
4 winterpenen
6 teentjes knoflook
3 laurierblaadjes
1 bosje (4 á 5 takjes) peterselie
1 bosje (4 á 5 takjes) rozemarijn
1 bosje (4 á 5 takjes) tijm
1 el peperkorrels
1 el korianderzaadjes
1 el mosterdzaadjes
5 á 6 liter water
optioneel: 1 el grof zeezout


Variatie
heb je geen knolselderij in huis? Of nog een bloemkool die op moet? Geen probleem. Eigenlijk kun je van alle groente wel bouillon trekken dus stop er gewoon in wat je in huis hebt en/of wat op moet.

Benodigdheden
een grote soeppan (inhoud 8 liter)
Hoe maak je het (3 á 4 uur)
snij de uien, knolselderij, bleekselderij, preien en winterpenen in grove stukken en doe ze in de pan
voeg ook alle andere ingrediënten toe
voeg 5 á 6 liter water toe en breng aan de kook
laat de bouillon - vanaf het moment dat het kookt - twee tot drie uur op zacht vuur trekken
giet – als de bouillon tot ongeveer de helft is ingekookt - de bouillon door een vergiet en vang de bouillon op in een andere pan (en gooi de groente weg of verwerk deze in bv. een pastasaus)
Tip
verdeel de bouillon over kleinere bakjes of ijsblokzakjes/bakjes en vries deze in, zodat je altijd een voorraadje bouillon in huis hebt


Eet smakelijk! (Ik ben trouwens benieuwd of er meer mensen zijn die al zonder pakjes en zakjes koken, of zonder E nummers..)