maandag 7 december 2009

Peperkoeken harten (of mannetjes..of sterren...of..)


Geen idee of ie er dit jaar komt, maar als we een kerstboom gaan optuigen, maken we hem lekker Oudhollands. Dus..veel stoffen hartjes, natuurlijke materialen en van die leuke gestreepte zuurstokjes van de Xenos. Ook moeten er dan van die schattige peperkoeken hartjes in komen, die we zelf bakken. Nou ja, ook als de boom er niet komt, is het ook best leuk om samen die koekjes te maken. Het recept zet ik voor de zekerheid hieronder.
Dit heb je nodig:
100 ml water
250 g zelfrijzend bakmeel
250 g bruine basterdsuiker
2 eieren
1 eetlepel koekkruiden
1 eetlepel speculaaskruiden
1 ½ eetlepel honing
Decoratiemateriaal (zie onderaan)

Zo maak je ‘t:
Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Meng alle ingrediënten, met uitzondering van het bakmeel. Voeg dit daarna beetje bij beetje toe en kneed het tot een flexibel deeg. Snijd of steek uit het deeg mannetjes of andere figuurtjes en bak deze in ca. 60 minuten, waarbij je de oven de laatste tien minuten een stuk lager zet (afhankelijk van je eigen inschatting op zo’n 130 graden). Laat de mannetjes afkoelen en garneer ze met het decoratiemateriaal.

Glazuur & andere decoraties

In de supermarkt vind je bij de bakbenodigdheden decoratiemateriaal. Denk hierbij niet alleen aan gekleurde, gouden of zilveren bolletjes, maar ook aan hagelslag, amandelen etc etc. Je kunt het eigenlijk zo gek niet bedenken of het is bruikbaar. Ook kant-en-klaar glazuur is in de supermarkt te verkrijgen. Je kunt ook zelf glazuur maken door poedersuiker met water (sinaasappelsap kan ook) tot een glad glazuur te roeren. Hier kun je weer aroma’s (bijvoorbeeld instant koffiepoeder) of voedselkleurstoffen aan toevoegen.

1 opmerking:

Tim zei

Wanneer kan ik komen proeven?